برای نیل به این هدف، تیم انجامدهندهی رکوردشکنی سیستم تهویهی خودرو را خاموش کرده بودند و متوسط سرعت آنها در حدود ۴۰ کیلومتر بر ساعت بود. آنها همچنین اقدام به استفاده از تایرهایی با اصطکاک کمتر برای تسلا مدل S کردند تا راندمان خودرو افزایش پیدا کند. به این نکته نیز باید اشاره کرد که هنگام رسیدن خودرو به مسافت ۱۰۷۸ کیلومتری، شارژ باتریهای آن بهطور کامل خالی شده بود، با این وجود آنها موفق شدن رکورد قبلی حرکت با تسلا که قبلا در کشور بلژیک به ثبت رسیده بود، حدود ۱۷۷ کیلومتر ارتقاء دهند.
لوکا دل برو، مدیر کلوپ تسلا نیز به این نکته اشاره کرده است که این خودرو میتواند ۹۵ درصد انرژی خود را به حرکت تبدیل کند و این در حالی است که بهترین پیشرانههای احتراق داخلی موجود در جهان هنوز حتی به راندمان ۳۰ درصد دست پیدا نکردهاند. ایلان ماسک مدیر اجرایی تسلا نیز این موفقیت را درتوئیتر خود تبریک گفته است. روساریو پینگارو، یکی از ۵ رانندهای است که در این رکوردشکنی شرکت داشت، او در مورد تسلا مدل S میگوید:
سیستم رانندگی خودکار تسلا میتواند سرعت خودرو را در خط مستقیم بهطور کاملا ثابتی حفظ کند.
مدلی که رکوردشکنی با آن انجام شده است نسخهی 100D است که در بین نسخههای تسلا مدل S، بیشترین شعاع حرکتی را دارد. این نسخه در حالت عادی میتواند با هر بار شارژ و در صورتی که حداکثر سرعت ۷۰ کیلومتر بر ساعت باشد، تا ۸۳۰ کیلومتر مسافت بپیماید که این دادهها در وبسایت تسلا نیز موجود هستند. البته EPA برد واقعی این خودرو را ۵۰۶ کیلومتر تخمین زده است. نسخهی 100D از تسلا مدل S ، توانایی رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت در کمتر از ۳ ثانیه دارد و رکورد ۲.۳ ثانیه هم برای آن به دست آمده است.
نظر خود را بنویسید