چرا آمریکایی‌ها برای تویوتا سر و دست می‌شکنند؟

در حالی که مذاکره‌کنندگان واشنگتن سرگرم آماده‌سازی طرحی تازه برای قوانین بلوک تجاری آمریکای شمالی هستند، تویوتا در آن قاره به‌راحتی برای خود جولان می‌دهد و طوری رفتار می‌کند که توازنی میان سیاست و اقتصاد تولید خودرو برایش ایجاد شود. اما کار تویوتا بدون ریسک هم نیست. طرح تویوتا برای ۸۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری در یک کارخانه جدید در ایالات‌متحده با همکاری مزدا، بدون رها کردن کارخانه‌ای در مکزیک که بخشی از آن احداث شده است یا برنامه‌های توسعه این شرکت در کانادا، چند دستاورد برای آن شرکت دارد.
این کار تویوتا برای رئیس‌جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ که چند ماه پیش خودروسازان را به‌خاطر برنامه‌های احداث کارخانه در مکزیک مورد حمله و تحت فشار قرار داد، خوشایند و مورد پذیرش است. رفتار ترامپ زمینه‌ساز بروز جنگ تعرفه‌گذاری میان دو کشور بود؛ روندی که سبب گسترش نفوذ سیاسی تویوتا شد. تویوتا در عین حال کاری نکرد که فاصله‌اش با مکزیک زیاد شود، در حالی‌که فورد برنامه‌های احداث کارخانه خودروسازی در مکزیک را متوقف کرد.
روشی که تویوتا در پیش گرفت، به آن شرکت کمک کرد تا به اقداماتش برای متعادل‌سازی ترکیب محصولات و افزایش ظرفیت تولید خودروهای تجاری سبک سرعت ببخشد. پیکربندی مجدد این شرکت تاثیری در گسترش تولید RAV4 در کانادا ندارد؛ کشوری که به یک هاب برای کراس‌اوورهای پرطرفدار تویوتا و لکسوس بدل شده است. اما تویوتا در هر سه کشور عضو NAFTA (قرارداد تجارت آزاد آمریکای شمالی شامل کانادا، ایالات‌متحده و مکزیک-م.) مشغول پیشروی است در حالی که سایر خودروسازان محتاط‌تر به‌نظر می‌رسند. آنها تولید را کاهش داده‌اند و به دنبال بهره‌وری بیشتر هستند تا هم با بازار راکد ایالات‌متحده کنار بیایند و هم مشکلات عصر سرمایه‌گذاری‌های گران‌قیمت در فناوری را تحمل کنند.
با گذشت زمان، خوشبینی تویوتا ممکن است با چشم‌انداز تولید بیش از حد کارخانه‌هایش در مکزیک و ایالات‌متحده آمریکا که در فاصله یک سال به بهره‌برداری می‌رسند، تعدیل شود. اما در حال حاضر ظرفیت کم تولید این کارخانه‌هاست که باعث می‌شود تویوتا مشکلی احساس نکند و این موضوعی است که باعث می‌شود تویوتا به دنبال پیکربندی بهتر، تنظیم مجدد کارخانه‌اش و تقویت پیکاپ متوسط تاکوما (Tacoma) باشد که در این بخش بازار نقش کلیدی دارد. تویوتا تلاش کرده است دستگاه‌های بیشتری را از کارخانه‌های تولید وانت خود در تگزاس و باخا کالیفرنیا در مکزیک (شبه‌جزیره‌ای در مکزیک، هم‌مرز با کالیفرنیا در ایالات‌متحده-م.) بیرون بکشد، اما هنوز نمی‌تواند تقاضای مصرف‌کنندگان را برآورده کند. این مساله باعث شده است که جنرال‌موتورز، هوندا و در نهایت فورد و جیپ هم به فکر رقابت بیفتند.
جو لنگلی، تحلیلگر پیش‌بینی تولید آمریکای شمالی در IHS Markit می‌گوید: «ظرفیت تولید تاکوما برای تویوتا تا چند سال با محدودیت مواجه است. تویوتا می‌خواهد موقعیت این خودروی تولیدی خود را در این بخش برای بلندمدت حفظ کند.»
تویوتا در طرح‌های توسعه فعلی قصد دارد تا اوایل سال ۲۰۱۸، ظرفیت تولید تاکوما در کارخانه باخا را ۶۰ هزار دستگاه بالا ببرد. این دومین کارخانه مکزیک است که اکنون به جای کرولا، تاکوما تولید می‌کند. تویوتا همچنان کارخانه اصلی تولید کامیون خود را در سن آنتونیو تگزاس دارد و در آنجا وانت‌های متوسط و بزرگ می‌سازد.
به گفته لانگلی «وقتی قرار است تاکوما در سه کارخانه با هم تولید شود، به چیزی بیش از نیاز بازار تبدیل می‌شود.» به اعتقاد او بخشی از این ظرفیت تولید درنهایت معطوف به یک SUV با بدنه‌ای جدید یا تجدید نظر‌شده به‌عنوان جانشین مدل موفق FJ Cruiser خواهد شد.
استراتژی جدید تویوتا در آمریکای شمالی کاهش ظرفیت کرولای جمع‌وجور است که احتمالا کاهش فروش خواهد داشت چون مصرف‌کنندگان از این نوع اتومبیل فاصله می‌گیرند. برای کرولا یک کارخانه ۱٫۶ میلیارد دلاری در ایالات‌متحده احداث خواهد شد که تویوتا در آن با مزدا شریک است. هریک از آنها ۱۵۰ هزار دستگاه از ظرفیت را دریافت خواهند کرد و مزدا نیز جایگاه کوچکی در ایالات‌متحده به دست خواهد آورد.
در حالی‌که شرکت‌ها به دنبال سایت تولیدی می‌گردند، تویوتا که تهدیدی برای تولید خودروهای داخلی آمریکا به‌شمار می‌رفت، می‌تواند انتظار استقبالی گرم از شهرها و ایالت‌های مختلف ایالات‌متحده را داشته باشد که برای رسیدن به کارخانه و چهارهزار شغل ایجاد شده توسط آن در رقابتند و سر و دست می‌شکنند.
ایالت‌های جنوب و غرب میانه که تویوتا در حال حاضر دارای کارخانه و شبکه عرضه در آنهاست، احتمالا نامزدهای مکان احداث کارخانه هستند. این ایالت‌ها عبارتند از آلاباما، کنتاکی، غرب ویرجینیا و ایندیانا، البته تگزاس نیز سعی می‌کند بخت خود را بیازماید.
اما انتخاب ایالتی که تویوتا در آن فعال نیست، مانند آرکانزاس یا جورجیا نیز حسن‌نیت سیاسی تویوتا را نشان خواهد داد.
فاستر فینلی، مدیرعامل شرکت AlixPartners می‌گوید با توجه به تاثیری که یک کارخانه خودرو می‌تواند در اقتصاد ایالت بر جا بگذارد، انتظار دارد بسته‌های انگیزشی و تشویقی به این جوینت‌ونچر (تویوتا-مزدا) پیشنهاد شود.
وی می‌گوید: «برخی از آنها گفته‌اند که ما خیلی محافظه‌کار بوده‌ایم و فرصت‌های‌مان را از دست داده‌ایم. دفعه بعد با انگیزه بیشتری اقدام می‌کنیم. بنابراین دست به عصا رفتن در این شرایط کار را بسیار دشوارتر خواهد کرد.»
منبع: Automotive News
نویسنده: لارنس ایلیف (۱۴ اوت ۲۰۱۷/ ۲۳ مرداد ۹۶)

نظر خود را بنویسید